Sök
  • Magnus Blom

Troja toppar kvalserien i halvtid ”Alla stämplade in”

Den tredje omgången i kvalserien till hockeyallsvenskan bjöd på Smålandsmötet mellan IF Troja-Ljungby och Nybro Vikings som blev en rysare av stora mått. Troja tog dock tre poäng till slut efter 3–2 (1–0, 2–1, 0–1) och leder kvalserien i halvtid.

– Alla stämplade in idag och vi har skaffat oss ett bra läge inför avslutningen, men det gäller att vi fortsatt är ödmjuka inför uppgifterna som återstår, konstaterade en glad, men samlad Roger Forsberg, Trojas tränare.

Första perioden: Troja fick en drömstart på toppmötet då Alexander Bjurström från högerkanten skickade in pucken över axeln bakom Robin Johansson fram till 1–0, då knappt två minuter hade spelats.

Troja var riktigt heta matchens första tio minuter och spelade fysiskt och tog för sig i närkamperna, men skapade inga fler farligheter.

Efter powerbreaket (11.37) jämnade spelet ut sig och Nybro fick till några avslut, som dock inte vållade Wictor Ragnewall några större bekymmer.

– Vi kom ut riktigt bra och fick också ett tidigt ledningsmål. Vi spelade aggressivt och tog för oss i det fysiska spelet och det var kul att se grabbarnas agerade ute på isen, sade Forsberg.

Andra perioden: I andra perioden var det inledningsvis tätt och jämnt. Gästerna fick chansen i numerärt överläge vid två tillfällen, men Troja försvarade sig storstilat och täckte skott vid flera tillfällen. Och vid den andra utvisningen fick Troja en gratismöjlighet då Nybro slarvade i egen zon. Noa Lindqvist-Muci snappade upp pucken och tryckte in 2–0 till hemmalaget i spel fyra mot fem.

Nybro fick emellertid kontakt efter drygt halva matchen. Fabian Ilestedt rundade Måns Hansson på vänsterkanten och skar in framför mål och överlistade Ragnewall med en backhand till 2–1.

Men när Troja åter fick spela i numerärt överläge kom 3–1 till hemmalaget. William Romfors visade stor kyla och spelade elegant fram pucken till Karl Olofsson som vispade in pucken i den tomma bortakassen.

– Påpassligt av Noa vid 2–0-målet, där avslutningen var klinisk. Vi hade långt till bänken i andra och det blev lite oroligt när Nybro gjorde 2–1, men vi satte 3–1 i powerplay och skaffade oss åter en tvåmålsledning inför sista, sade Forsberg.

Tredje perioden: Den tredje akten bestod mest av kamp och åter kamp, där de rödvita fick klara sig utan backen Måns Hansson som tvingades kliva av efter sin axelskada. Båda lagen gav sitt yttersta i varje duell och spelet var ofta belagt i mittzonen. Nybro drog åt tumskruvarna strax innan powerbreaket, men fick ingen utdelning.

Troja kontrade mest i slutperioden och Victor Romfors var nära att lyckas med ett genombrott, men Robin Johansson svarade för en vass räddning då fem minuter återstod.

Dramatiken tätnade ordentligt med knappt tre minuter kvar. Då reducerade nämligen Nybro tilkl 3–2 då Anton Schagerbergs backskott letade sig över mållinjen.

Med 35 sekunder kvar av matchen tog Nybro time out och lyfte målvakten och satsade på sex utespelare. Trycket blev hårt mot Trojakassen och precis som i mötet mot Mariestad i torsdags svarade Wictor Ragnewall för en ny parad i slutsekunden. Den här gången på Anton Schagerbergs direktskott.

Troja höll undan och tog tre viktiga poäng i kvalserien.

– Vi hade ambitionen att skapa mer än två skott på mål, men Nybro var desperat och tryckte tillbaka oss. Men vi spelade smart och höll dem mestadels på utsidan och det hettade till först när de gjorde sitt andra mål. Det blev spännande in i det sista, men vi höll undan och det kändes både skönt och rättvist. Nu ska vi träna lite lätt på söndag förmiddag innan vi laddar om för bortamatchen mot Nybro på måndag. Då handlar det om en ny match med nya förutsättningar, summerade Roger Forsberg.

Slutsummering: Som väntat blev det en intensiv holmgång i Smålandsderbyt mellan antagonisterna Troja och Nybro, som de senaste åren haft mängder med jämna duster. Lördagens möte i Ljungby Arena var ingen undantag Troja inledde bäst och var i förarsätet med 1–0 efter den första akten. Efter drygt halva matchen kom 2–0 i numerärt underläge och det gav en viss andrum. Nybro fick dock kontakt via 2–1 en stund senare, men Troja replikerade till 3–1 via ett snyggt mål i powerplay.

Den tredje ronden blev en gastkramning. Troja förlitade sig på et starkt försvarsspel och Nybro försökte in id et sista. Gästerna fick in 3–2 med tre minuter kvar, men kom inte närmare än en jättechans i slutsekunden men då räddade Wictor Ragnewall med klubbspetsen.

Försvarsmässigt gjorde hemmalaget en femstjärnig insats där rutinerade Niklas Enberg var rinkens gigant. Wictor Ragnewall har hittat storformen i säsongens elfte timme och framåt slet samtliga kedjor kopiöst.

Troja tog tre oerhört viktiga poäng och leder kvalserien i halvtid med åtta poäng. Hudiksvall skuggar med sju pinnar, medan Nybro står kvar på tre. Mariestad är borta från avancemang.

Matchfakta

Troja–Nybro 3–2 (1–0, 2–1, 0–1)

Målen: 1–0 (1.43) Alexander Bjurström (Martin Fransson/Victor Gagic), 2–0 (30.18) Noa Lindqvist-Muci (utan ass) spel fyra mot fem, 2–1 (32.09) Fabian Ilestedt (utan ass), 3–1 (35.48) Karl Olofsson (William Romfors/Tobias Törnkvist) spel fem mot fyra, 3–2 (57.03) Anton Schagerberg (Erik Lindström/Kalle Hult).

Utvisningar: Troja 4x2 min, Nybro 3x2 min.

Skott: 17–17 (8–4, 7–6, 2–7)

Domare: Mikael Söderlund.

Publik: 8.

Rutinerade Niklas Enberg var en gigant på backsidan i Troja.

227 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla