Sök
  • Magnus Blom

Troja får vänta på firandet ”Vi ska vinna på fredag”

IF Troja-Ljungby får vänta med firandet av den allsvenska platsen. Ljungbylaget vann visserligen mot Mariestads BoIS med 3–2 (1–0, 0–1, 1–1, 1–0), men det skedde först efter förlängning och därmed kommer kvalserien att avgöras först på fredag.

– Tyvärr kom avgörandet först i förlängningen, men vi får sätta värde på de två poängen och vi har ett ännu bättre läge nu än tidigare. Vi får se till att vinna på fredag istället mot Hudiksvall (som är avsågat), sade Trojas tränare, Roger Forsberg, väl medveten om att även en poäng räcker för att nå allsvenskan.

Första perioden: Troja inledde matchen väldigt spänt och var påtagligt tagna av stundens allvar och fick inte alls spelet att stämma, utan det var Mariestad som styrde och ställde de första åtta minuterna.

Därför kom 1–0 högst överraskande. Jesper Ylivainio, som var med från start igen efter sin sjukdomsfrånvaro, kom in på vänsterkanten och stänkte in pucken i bortre krysset hos Tobias Sandberg.

Målet stärkte trojanerna som tog över matchbilden och skapade några halvchanser, där Alexander Bjurström var närmast med en inbrytning från kanten.

Som helhet ingen topperiod från hemmalagets sida.

– Vi började inte alls som önskat och det är möjligt att det var extra nervöst bland killarna, trots att vi pratat en hel del inför matchen om hur vi skulle agera. 1–0-målet var viktigt och de sista tio minuterna tog vi över, menade Forsberg.

Andra perioden: I den andra ronden drabbades gästerna av matchens första utvisning och Troja skapade tryck och närmast nätkänning var Alexander Bjurström vars skott träffade överliggaren.

Mariestad skapade inte mycket framåt, men fick en gratischans då hemmalaget slarvade vid ett uppspel. Pucken hamnade hos Joonas Alanne som pricksköt in 1–1 i bortre krysset hos Wictor Ragnewall.

Baklängesmålet gjorde att det blev darrigt hos de rödvita, som strax efteråt redde ut ett boxplay vilket var viktigt.

Troja hade också marginalerna med sig då gästernas giftige anfallare Douglas Lögdal träffade ribban. Mariestad pressade också hårt de sista minuterna men trötta Trojaspelare lyckades hålla tätt.

– Vi hade långt till båset och vi blev ordentligt nedtryckta i andra perioden då vi såg trötta där vi kom undan med blotta förskräckelsen, erkände Forsberg. 

Tredje perioden: Den tredje akten startades upp i ett rasande tempo och när Troja spelade i numerärt överläge kom 2–1 genom Karl Olofsson från slottet, fint framspelad av William Romfors.

Hemmalagets glädje, som då var uppe i allsvenskan, varade dock bara i 32 sekunder. För då utjämnade Mariestad till 2–2 genom Joonas Alanne.

Därefter blev det tumult då Vicgor Gagic och Adam Samuelsson började fightas. Det slutade i att Gagic drog på sig matchstraff (5+20). När sedan Niklas Enberg också blev utvisad blev det spel i tre mot fem i 1.44 men ett uppoffrande spel från hemmalagets sida gjorde att Mariestad inte fick någon utdelning.

Troja var illa ute men repade mod och kom tillbaka. Carl-Johan Sjögren skickade iväg ett skott som smet mellan benen på Tobias Sandberg, men som räddades undan på mållinjen.

Ännu närmare kom Niklas Enberg - mållös den här säsongen - med knappt fyra minuter kvar då han styrde Tim Bothéns skott i ribban.

Och med 25 sekunder kvar att spela fick Martin Fransson ett gyllene läge, men sköt utanför.

– Tyvärr fick vi inte leda speciellt länge. Att Gagic fick matchstraff var rätt då han skrek ett könsord och han kommer att missa fredagsmatchen då han blir avstängd. Vi redde dock ut situationen i tre mot fem på ett fantastiskt sätt. Jag tycker dock domarna inte var konsekventa och vi fick inga domslut med oss, klagade Forsberg.

Förlängningen: Noa Lindqvist-Muci skapade ett bra läge efter en individuell prestation, men Sandberg räddade. Till slut fick emellertid BoIS-keepern kapitulera då Karl Olofsson höll sig framme och petade in segerpucken till 3–2 (62.33).

– Oerhört skönt, förstås. Mariestad spelade avslappnat och ville djävlas med oss och det gjorde de förbannat bra. Nu ska vi ladda om till fredagsmatchen med att ta hand om kropparna, äta och sova bra. Sedan ska vi vinna säsongens sista match, summerade Roger Forsberg.

Slutsummering: Troja vann mot Mariestad till slut, men det skedde först i förlängningen. Eftersom Nybro samtidigt körde över Hudiksvall med 7–1 kommer avgörandet att ske först på fredag.

Troja tar då emot ett avsågat Hudiksvall medan Mariestad tar sig an Nybro.

Förutsättningarna är enkla. Vinner Nybro sin bortamatch efter full tid måste Troja minst ta en poäng hemma mot Hudiksvall, som efter bortaförlusten ikväll är borta från chansen till avancemang, för att nå allsvenskan.

I Troja utgick åter backen Måns Hansson med smärtor. Återstår att se om han hinner läka ihop till fredagens uppgörelse. Jesper Emanuelsson saknades och Victor Gagic missar matchen då han har en avstängning att se fram emot efter sitt matchstraff.

Håller Troja nerverna i styr på fredag kommer den allsvenska biljetten att säkras då.


Matchfakta

Troja–Mariestad 3–2 (1–0, 0–1, 1–1, 1–0)

Målen: 1–0 (8.24) Jesper Ylivainio (Karl Olofsson), 1–1 (28.29) Joonas Alanne (utan ass), 2–1 (42.45) Karl Olofsson (William Romfors/Jesper Ylivainio) spel fem mot fyra, 2–2 (43.17) Joonas Alanne (Erik Olsson), 3–2 (62.33) Karl Olofsson ( Carl-Johan Sjögren/Daniel Karlsson Thörnros).

Utvisningar: Troja 4x2+1x5+1x20 min, Mariestad 4x2 min.

Skott: 32–20 (9–6, 9–6, 10–8, 4–0 )

Domare: Oscar Niklasson.

Publik: 8.

Karl Olofsson och Carl-Johan Sjögren var inblandade i Trojas segermål mot Mariestad.

158 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla