Sök
  • Magnus Blom

En bortapoäng för Troja ”Vi har skaffat oss ett bra läge”

Returmötet mellan Nybro Vikings och IF Troja-Ljungby i den fjärde omgången av kvalserien blev en ny rysare. När krutröken hade lagt sig i Liljas Arena lyste siffrorna 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0) på tavlan och det betyder att Troja fortfarande är i förarsätet inför de två avslutande omgångarna.

– Vi tog fyra poäng av sex mot Nybro och vi har skaffat oss ett bra läge inför säsongens två avslutande matcher. Vårt fokus just nu är att ladda om och vinna onsdagens match mot Mariestad, kommenterade Trojas tränare, Roger Forsberg.

Första perioden: Ett pressat Nybro kom ut som ett helt annat lag än i lördags och fick också betalt i form av ett tidigt ledningsmål då Fabian Ilestedt in styrde 1–0 bakom Wictor Ragnewall.

Hemmalaget fick sedan chansen i numerärt överläge, men Troja försvarade sig utmärkt och höll tätt. Det var emellertid Nybro som var det bättre laget fram till powerbreaket (11.02).

Därefter lyfte gästerna upp spelet och Karl Olofsson höll sig framme och styrde pucken i stolpen. 1–1 kom dock till slut. Vikingsbacken Jesper Mångs slarvade grovt vid ett uppspel och Carl-Johan Sjögren snodde helt enkelt pucken och lirkade in kvitteringen bakom Robin Johansson.

– Nybro startade aggressivt medan vi stod på hälarna de första tio minuterna. Under powerbreaket frågade jag killarna om de var i Nybro på semester, för vi var inte närvarande. Efter det blev det bättre och vi kom starkt de sista fem minuterna och kvitteringen av ”CJ” var viktig, sade Forsberg.

Andra perioden: Andra akten inleddes med ett numerärt överläge för Troja, som dock inte skapade något. Nybro fick sedan chansen i spel fem mot tre och då small det. Fabian Ilestedt hittade Janne Väyrynen i slottet och 2–1 var ett faktum. Målet kom samtidigt som Troja blev fyra man på isen och därför fick inte hemmalaget spela vidare i pp.

Hemmaledningen varade emellertid i bara drygt tre minuter. Emil Eriksson sköt och pucken tog på en hemmaspelare och hittade fram till Tim Bothén som tryckte in 2–2.

Både Nybro och Troja hade chansen i powerplay, men utnyttjade inte möjligheten att ta ledningen.

En intensiv period med mycket hetta bland aktörerna.

– Jag tycker vi arbetade oss in i matchen på ett bra sätt och fick till en del långa anfall. Både vi och Nybro hade chanser till fler mål, sade Forsberg.

Tredje perioden: I den tredje ronden blev det - som väntat - en oerhörd kamp mellan de båda Smålandsklubbarna. Nybro vaskade fram den första möjligheten då Robin Wengdahl fick en gratischans men Ragnewall räddade skottet med plocken, som sedan träffade stolpen.

Troja fick sedan chansen i numerärt överläge, men trots ett hyggligt tryck mot hemmakassen lyckades de inte få pucken över mållinjen.

Emil Ericsson, som är van att täcka mycket skott, blev med drygt sju minuter kvar träffad med ett hårt skott i huvudet. Trojas nummer 91 vilade dock bara något byte innan han var med i leken på nytt.

De sista fem minuterna ökade Nybro trycket mot Trojas kasse, men trötta trojaner stod emot och krigade till sig en förlängning.

– Jag tycker det var ett rättvist resultat efter full tid mellan två jämna lag där båda hade chansen att avgöra under full tid, men två duktiga målvakter satte stopp för det, sade Forsberg.

Förlängningen: Nybro drog på sig en utvisning i det sista som hände av ordinarie tid och fick inleda tre mot fyra. Men trots att Troja låg i anfallszon blev det alldeles för få avslut. De kom istället lite sneare. Först träffade Carl-Johan Sjögren ribban och i slutsekunden brände Daniel Karlsson Thörnros ett jätteläge från slottet.

– PP-spelet gick på tok för långsamt, men sedan hade vi chansen men hade inte marginalerna med oss, suckade Forsberg.

Straffläggningen: Troja hade chansen att vinna, men Eero Savilahti satte den sista straffen för hemmalaget och avgjorde sedan också tillställningen med sin avgörande straff till 3–2.

– Han visade klass på straffarna och den här gången var det Nybros tur att dra det längsta strået, menade Forsberg, som är medveten om att det återstår två tuffa matcher innan Troja kan bli ett allsvenskt lag igen.

– Mariestad åkte upp och vann med 5–1 mot Hudiksvall. Det sänder signaler om att de inte gett upp säsongen. Vi måste göra en ny kanonmatch om vi ska ta tre poäng.

Nämnas ska också att parodi uppstod i samband med Nybros första straff. Domarna trodde det var fem straffar, men reglerna säger att det är tre. Det tog flera minuter innan de läste igenom regelboken via en mobiltelefon i sekretariatet.

– Vi nöjer oss med att konstatera att domartrion inte hade koll på reglerna, men det hade vi, summerade Trojatränaren.

Slutsummering: Med två omgångar kvar av kvalserien sitter fortfarande Troja i förarsätet då de toppar tabellen med nio poäng, medan tvåan Hudiksvall står kvar på sju. Nybro har fem poäng som trea, medan jumbon Mariestad står på tre pinnar.

Smålandsderbyt blev en tät historia, där Nybro hade både 1–0 och 2–1, men där Troja krigade sig tillbaka i matchen och tog en välförtjänt poäng efter 2–2 vid full tid. I förlängningen var gästerna närmast segern och de hade greppet även i straffläggningen. Eero Savilahti visade dock kyla då han satte två raka straffar och fixade bonuspoängen till Vikingarna från Nybro.

På onsdag tar Troja emot Mariestad medan Nybro möter Hudiksvall. Spänningen stiger.


Matchfakta

Nybro–Troja 3–2 (1–1, 1–1, 0–0, 0–0, 1–0)

Målen: 1–0 (3.17) Fabian Ilestedt (Sameli Ventelä/Janne Väyrynen), 1–1 (18.22) Carl-Johan Sjögren (utan ass), 2–1 (23.58) Janne Väyrynen (Fabian Ilestedt/Adam Persson) spel fem mot tre, 2–2 (27.08) Tim Bothén (Emil Eriksson/Tobias Törnkvist), 3–2 Eero Savilahti (avgörande straff).

Utvisningar: Nybro 5x2 min, Troja 4x2 min.

Skott: 31–33 (10–7, 11–12, 8–10, 1–4, 1–0)

Domare: Oscar Niklasson.

Publik: 8.


239 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla