Sök
  • Magnus Blom

Dramatik att vänta i seriespelet - här är förutsättningarna

Till helgen avslutas seriespelet i den lokala fotboll och bloggen har kikat igenom förutsättningarna i de olika serierna. Frågorna är många. Vilka går upp? Vilka får kvala? Vilka åker ur?


En sak är säker. Det kommer att tuggas på nagelbanden bland både ledare, spelare och supportrar hos många lag både på lördag och söndag för många lag. Bloggen har kikat igenom förutsättningarna i de olika serierna.


Div 3 Sydöstra Götaland

Lite komiskt har det blivit då rivalerna och nykomlingarna Ljungby och Lagan behöver hjälp i den sista omgången - av varandra.

LIF åker till Blekinge för att möta Karlshamns United, som ligger på negativ kvalplats. LIF behöver tre poäng för att gå om tvåan Pukeberg, som ligger en poäng före och har bättre målskillnad, +13 mot LIF:s +6. Målvakten Morgan Hellman saknas då han fick rött kort senast mot Lagan. Kan LIF nypa en positiv kvalplats vore det en skräll.

LAIK å sin sida ligger sjua, men är allt annat än klara för fortsatt spel i trean. Vid seger är dock platsen säkrad, men det kan få vägen också om det blir en poäng eller även vid förlust.

Det beror i så fall på hur det går för lagen som ligger bakom i tabellen.

Det enda som är definitivt klart är att Sölvesborg vinner serien och Ronneby åker ur.

Med andra ord kommer dramatiken att leva in i det sista på många arenor i den sista omgången.


Div 4 Sydvästra

Älmhults IF har redan vunnit serien och verkligen imponerat med full pott efter nio omgångar och den prydliga målskillnaden 25–2. ÄIF avslutar mot sjuan Slätthög borta och möjligheterna att avsluta med ännu en seger får ses som tämligen goda, även om hemmalaget behöver en poäng för att vara på den säkra sidan för att undvika negativt kval.

I botten är det däremot betydligt tuffare.

Markaryds IF avslutar borta mot trean Hovshaga, som endast har äran att spela för. Motivationen ligger alltså helt och hållet hos Lasse Jacobssons manskap som med en seger klarar kontraktet då de passerar Växjö BK i tabellen då de gulsvarta står över sista omgången.

Nykomlingen Liatorp/Eneryda IF, som tar emot Rejban hemma, är däremot riktigt illa ute. Det är bara seger som gäller om de ska ha en chans att hänga kvar. Allra helst med tre måls marginal eftersom de då passerar Växjö BK. Samtidigt måste får Gransholm och Markaryd max ta en poäng.


Div 5 Sydvästra

Bosna leder med tre poäng och +3 i målskillnad tillgodo på Delary/Pjätteryd. De förstnämnda spelar borta mot Bredaryd Lanna. Luktar kryss lång väg eftersom B L i så fall också klarar kontraktet.

D/P ställs mot ett formstarkt Strömsnäsbruk borta och behöver förmodligen vinna för att behålla andraplatsen, eftersom trean Torpa tar emot särklassiga jumbon Nissafors/Hestra och kommer att ta en komfortabel seger.

Guddarp ligger åtta och får besök av Dardania på Kämpevallen. För att vara helt säkra på nytt kontrakt är det vinst som gäller för Giffarna. Kärda, som ligger på negativ kvalplats, möter nämligen nästjumbon Burseryd borta och bör åka hem med tre poäng i bagaget.


Div 5 Södra

Häradsbäck/Ryd ligger femma och ställs mot Konga på bortaplan i sista omgången på lördag.Hemmalaget ligger på negativ kvalplats och har allt att spela för, medan H/R kan avancera en plats eller tappa två positioner.


Div 6 Älmhult

Det stundar seriefinal mellan Agunnaryd-Råstorp/Timsfors på Ekvallen, men tyvärr lär den sakna dramatik. AIF behöver nämligen vinna med fem mål för att gå förbi i tabelltoppen. Nä, det här greppet släpper inte R/T, som alltså kan se fram emot spel i femman nästa säsong.

AIF får rikta in sig på kvalspel och lär får med sig Kånna, som tar emot jumbon HiTs, som har åtta raka torskar och målskillnaden 9–70. Hemma tappar inte Kånna den här chansen och håller därmed undan för Virestad, som avslutar mot Hamneda borta.


Div 6 Värnamo

Jumbon Ryssby, som endast tagit en poäng på sex matcher, avslutar säsongen genom att möta sexan Skeppshult på Lunnavallen. En vinst innebär att de smiter förbi Angelstad, som står över sista omgången, i tabellen.


Div 6 Mellersta Södra Halland

Lidhult har haft en tung säsong. Efter åtta matcher är de utan poäng och ståtar med målskillnaden 4–48. På söndag ställs de i jumbofinal mot Skuggans BoIS för att sedan avsluta seriespelet mot Sennan hemma på Lomövallen.


Damer, Div 2 Sydvästra Götaland

Två riktigt intressanta drabbningar i epilogen.

Först en seriefinal då både Astrio och Älmhult har vunnit sina tio matcher så här långt. Halmstadgänget har +46, medan ÄIF-damerna ståtar med +32. ÄIF-damerna måste vinna på Söndrums IP om de ska vinna serien.

I botten ligger Ljungby under strecket. De tar emot Centern på Lagavallen och en hemmaseger betyder nytt kontrakt, då de i så fall passerar gästerna i tabellen. Det kan också räcka med en poäng, men i så fall får inte Lilla Träslöv ta poäng mot Västra Karup samtidigt som jumbon Smålandsstenar inte får vinna hemma mot IFK Osby.


Bollen är rund. Även i den sista omgången av seriespelet som avgörs i helgen.

71 visningar0 kommentarer

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com